σοκολατόπιτα με σοκολατένιο σιρόπι
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (4.8 /5)
- 2 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- • 400 γρ νερό
- • 400 γρ ζάχαρη
- • 40 γρ κακάο σκόνη
- • 100 γρ κουβερτούρα
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- • 200 γρ λιωμένο βούτυρο (1 κούπα)
- • 300 γρ ζάχαρη (1,5 κούπα)
- • 3 αβγά
- • 80 γρ κακάο σκόνη
- • 3 βανίλιες
- • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- • 200 ml νερό
- • 1 κουταλάκι σόδα
- • 200 ml χυμό πορτοκαλιού (1 κούπα)
- • 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- • 400 γρ αλεύρι
- • 50 γρ σιμιγδάλι
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΣ
- • 200 γρ κουβερτούρα
- • 200 ml κρέμα γάλακτος
- * προαιρετικά ντεκοράρουμε από πάνω με νιφάδες καρύδας ή ξηρούς καρπούς κλπ
Βήματα
- ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώνει. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό μαζί με τη ζάχαρη, το κακάο και ανακατεύουμε. Βάζουμε να σιγοβράσει και ανακατεύουμε συνεχώς. ΠΡΟΣΟΧΗ το βράζουμε για 1'-2' σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε γιατί το κακάο φουσκώνει όπως ο ελληνικός καφές. Αποσύρουμε από τη φωτιά και βάζουμε την κουβρτούρα σε μικρά κομματάκια να λιώσει ανακατεύοντας συνεχώς (φωτο1). Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Η ΖΥΜΗ. Σε ένα μίξερ βάζουμε να χτυπηθούν τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο (προσέχουμε να μην καίει), το κακάο με προσοχή, το νερό. Στο ποτήρι με το χυμό βάζουμε τη σόδα, ανακατεύουμε αμέσως και παρατηρούμε ότι αφρίζει και το προσθέτουμε αμέσως στον κάδο.
- Στο αλεύρι μας θα βάλουμε το μπέικιν πάουντερ, το σιμιγδάλι και τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά. Αρχίζουμε να το προσθέτουμε τμηματικά στον κάδο αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ.
- Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25 Χ 35 εκ. και πασπαλίζουμε με κακάο σκόνη. Απλώνουμε μέσα τη ζύμη ομοιόμορφα (φωτο 2).
- ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45'-50' περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε (φωτο 3). Αν σας σκάσει από πάνω δεν πειράζει γιατί θα την καλύψουμε. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Η ΓΚΑΝΑΣ. Σε μια κούπα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τη ζεσταίνουμε πολύ καλά σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί και ανακατεουμε να γίνει κρέμα. Τη σουρώνουμε και την απλώνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα (φωτο 4). Τη στρώνουμε ομοιόμορφα και την αφήνουμε να παγώσει καλά. Κόβουμε και σερβίρουμε προαιρετικά με λίγο ινδοκάρυδο ή ξηρούς καρπούς κλπ.
Βαθμολογία
2 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία