κόλλυβα

Τα κόλλυβα που κάνουμε στα μνημόσυνα και τα Ψυχοσάββατα είναι ένα παρασκεύασμα για την ψυχή των αγαπημένων μας που έφυγαν αλλά ποτέ δεν έχουμε ξεχάσει. Είναι ένα έδεσμα πολύ μεγάλης διατροφικής αξίας με υλικά πολύ υγιεινά και τέλεια συνδυασένα μεταξύ τους. Κάθε ένα από αυτά έχει το συμβολισμό του:

Σιτάρι: αφορά το γήινο στοιχείο

Καρύδια & αμύγδαλα: η διαιώνιση μέσω των απογόνων

Σταφίδες: η άμπελος και ο ίδιος ο Χριστός

Φρυγανιά, το σουσάμι, αλεύρι ή στραγάλια: το χώμα

Κανέλα, γαρύφαλλο: την ευωδιά και τα αρώματα

Ρόδι: η λαμπρότητα του Παραδείσου

Ζάχαρη, άχνη, ζαχαρόπαστα: η γλυκύτητα του Παραδείσου

Μαϊντανός ή δυόσμος: “Εν τόπω χλοερώ”

Κουφέτα λευκά: τα οστά

Εννοείται αν θέλετε μικρότερη ή μεγαλύτερη δόση σταριού αυξομοιώνετε ανάλογα όλα τα υλικά. Για το Ψυχοσάββατο μπορούμε να κάνουμε τη μισή δόση (250 γρ σιτάρι), για τα 40ήμερα και τον 1 χρόνο μπορούμε να κάνουμε με 1 κιλό σιτάρι (αν έχετε πολύ κόσμο μπορείτε να βάλετε 1,5-2 κιλά σιτάρι αλλά γίνεται πάρα πολύ υπόψη), για τα τρίμηνα-εξάμηνα-εννιάμηνα μπορούμε να κάνουμε 1/2 κιλό σιτάρι. Για τον 2ο, 3ο χρόνο κάνουμε 1/2 κιλό σιτάρι.

*Για τα τρίμερα και τα εννιάμερα του αγαπημένου μας που χάσαμε πρόσφατα κάνουμε ένα απλό κόλλυβο με βρασμένο σιτάρι (200 γρ, 1 κούπα), το στεγνώνουμε λίγο, το βάζουμε σε μια μεγαλύτερη κούπα, κάνουμε ένα σταυρό από κανέλα και το σκορπάμε στον τάφο μετά το τρισάγιο.

Βαθμολογία

  • (4.5 /5)
  • 1 rating

Σχετικές συνταγές