Το γλυκό “μπαμπά με ρούμι” είναι Πολωνικής προέλευσης. Στην Πολωνία φτιάχνουν ένα γλυκό σαν κέικ που το βουτούσαν παλιά σε κρασί (bamka- ίσως πήρε από αυτό το όνομα). Ή πιθανόν από τη λέξη “μπάμπουσκα” που λένε τη γιαγιά γιατί μοιάζει με τα φουσκωτά φορέματά τους. Όταν εξορίστηκε ένας βασιλιάς Πολωνός στη Γαλλία του φέρανε το αγαπημένο κέικ του αλλά ήταν λίγο στεγνό και καθιέρωσαν οι Γάλλοι το σιρόπι και τη σαντιγί και το ονόμασαν baba au rhum”
μπαμπά με ρούμι μικρά μπαμπαδάκια
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (4.5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- • 500 γρ αλεύρι για τσουρέκια (σκληρό) ή γ.ο.χ.
- • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ)
- • 2 κουταλιές ζάχαρη
- • 150 γρ λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
- • 200 ml χλιαρό γάλα
- • 6 μέτρια αβγά
- • 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- • 4 κούπες νερό (800 ml)
- • 3 κούπες ζάχαρη (600 γρ)
- • φλούδες από 1 λεμόνι
- • 2 κουταλιές μέλι
- • 1 φλιτζανάκι του ελλ καφέ ρούμι (80ml)
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ
- • 400 ml κρέμα γάλακτος ανάμεικτη (200 ζωική & 200 φυτική)
- • Αν χρησιμοποιήσετε φυτική δε θα χρειαστείτε ζάχαρη. Αν βάλετε ανάμεικτη ή ζωική τότε θα βάλετε 3 κουταλιές άχνη
- ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ
- • 1/2 κούπα φιστίκι Αιγίνης
Βήματα
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι-μαγιά-ζάχαρη). Προσθέτουμε το βούτυρο λιωμένο (όχι ζεστό για να μην καεί ο μύκητας της μαγιάς). Βάζουμε και το γάλα χλιαρό και βάζουμε στο μίξερ να χτυπηθούν για λίγο.
- Προσθέτουμε ένα - ένα τα αβγά. Όταν απορροφά το ένα αβγό η ζύμη τότε προσθέτουμε το επόμενο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη και να πάρει παχύρευστη υφή.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα τον κάδο και τον τοποθετούμε στη κουζίνα μόνο με τις λάμπες ανοικτές και αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει η ζύμη για 30'-60'.
- Σε ένα ταψάκι για καπ κέικς βάζουμε χαρτάκια μιας χρήσης και με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε μια ποσότητα μικρή και με ένα δεύτερο κουτάλι βάζουμε την ποσότητα στο χαρτάκι. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση τα χαρτάκια και βάζουμε ξεσκέπαστα στην κουζίνα με τις λάμπες για μισή ώρα να φουσκώσουν.
- ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15' μέχρι να ροδίσουν παντού. Βγάζουμε τα χαρτάκια από το ταψάκι εύκολα και αφαιρούμε και τα χαρτάκια. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Κάνουμε μια χαρακιά μικρή στα μπαμπαδάκια για να αποροφήσουν καλύτερα το σιρόπι (βλέπε φωτο και βίντεο).
- ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες να βράσουν για 5'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά και προσθέτουμε και το ρούμι.
- Σιροπιάζουμε κρύα και ένα-ένα τα μπαμπαδάκια στο ζεστό σιρόπι για 5'' μόνο και βγάζουμε από το σιρόπι. Τα βάζουμε ανάποδα για να πάει το σιρόπι παντού και προπάντων από πάνω.
- ΚΟΒΟΥΜΕ τους ξηρούς καρπούς με μαχαίρι σε κομματάκια (οχι στο μούλτι).
- ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ. Χτυπάμε τη σαντιγί μέχρι να αφρατέψει. Καλό είναι να βάζουμε και φυτική γιατί στέκεται καλύτερα, δε λιώνει εύκολα. Αν βάλουμε και ζωική προσθέτουμε λίγη άχνη.
- Γεμίζουμε με μια ποσότητα τα μπαμπαδάκια με σαντιγί και πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς. Τα μπαμπαδάκια είναι έτοιμα για κατανάλωση.
- Καλό είναι να τα αποθηκεύουμε σε τάπερ σιροπιασμένα και να γεμίζουμε με σαντιγί όταν πρόκειται να καταναλωθούν!
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία