Αν βαριέστε να καθαρίσετε κολοκύθα ή δεν βρίσκετε λόγω εποχής αντικαταστήστε με καρότο που είναι παντός καιρού και πιο φιλικό στο τρίψιμο. Βέβαια θα βρείτε στο κανάλι στο youtube και την κολοκυθόπιτα με χειροποίητο φύλλο εδώ.
Μπορείτε να την κάνετε και απλωτή, απλά εμένα μου φαίνεται πιο νόστιμη η στριφτή γιατί ξεροψήνεται το φύλλο γύρω γύρω και επίσης για πρακτικούς λόγους, μπορούμε να την πιάσουμε και να τη φάμε με μεγαλύτερη ευκολία!
Καροτόπιτα γλυκιά με χειροποίητο φύλλο
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (4.9 /5)
- 5 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- Γέμιση
- • 1 κιλό τριμμένο καρότο (τελικό προϊόν)
- • 1 φλιτζάνι χοντροκομμένα καρύδια
- • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- • 1/2 φλιτζάνια σταφίδα ξανθή
- • 1 κουτάλι σούπας κανέλα
- • 1/2 κουταλάκι γλ. γαρύφαλλο σκόνη
- • 2 αβγά
- • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
- Τρίβουμε το καρότο στον τρίφτη και βάζουμε ένα κουταλάκι αλάτι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του για 2 ώρες, το στραγγίζουμε και βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά που αναφέρονται πιο πάνω
- ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- • 1 φλιτζανάκι λάδι
- • 1-2 κουτάλια σούπας ξίδι
- • 1 κουταλάκι γλ. αλάτι
- • 430 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- • 1 κούπα λάδι ή ανάμεικτο καλαμποκέλαιο με λιωμένο βιτάμ για το λάδωμα των φύλλων
- ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΩΝ ΦΥΛΛΩΝ
- • 200 γρ νισεστέ + 250-300 γρ αλεύρι (3 κούπες συνολικά περίπου))
Βήματα
- Κάνουμε μια ζύμη μέτρια με τα παραπάνω υλικά και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για ½ ώρα και μετά το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (βγαίνουν περίπου 8-9).
- Ανοίγουμε με κάθε κομμάτι ένα λεπτό φύλλο όπως φαίνεται στο βίντεο με τη βοήθεια ενός λεπτού πλάστη.
- Λαδώνουμε το φύλλο με 2-3 κουταλιές από το λάδι μας, το διπλώνουμε στη μέση και βάζουμε 2-3 κουταλιές από τη γέμιση και κάνουμε ένα ρολό που το γυρνάμε σαν σαλιγκάρι και το βάζουμε στο κέντρο του λαδωμένου ταψιού μας και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζουμε στη συνέχεια από το άλλο φύλλο στο ταψί ώστε να καλύπτονται οι άκρες.
- Τέλος, όταν γεμίσει το ταψί λαδώνουμε καλά από πάνω τα στριφτάρια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου ανάλογα το φούρνο, μέχρι να ροδοψηθεί πάνω–κάτω η πίτα μας!!
- Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη.
- * Η πίτα μπορεί να γίνει με φύλλο κρούστας ή χωριάτικο εμπορίου ίσως όμως να χρειαστεί λίγο να το σιροπιάσετε.
- Είδος γεύματος :Επιδόρπιο
- Recipe Type : ΓλυκάΠίτες/ψωμιά/ζύμες
- Υλικά :Αβγά, Αλεύρι-Κορν φλάουρ-Νισεστέ, Καρότα, Ξηροί καρποί
Βαθμολογία
5 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία