Απίθανα και εύκολα σαραγλάκια με ή χωρίς επικάλυψη μαύρης ή λευκής σοκολάτας.
σαραγλάκια με επικάλυψη σοκολάτας
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (0 /5)
- 0 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- • 400 γρ νερό (2 κούπες των 200ml)
- • 500 γρ ζάχαρη (2,5 κούπες περίπου)
- • 1 στικ κανέλλας
- • 4 γαρύφαλλα
- • 4 φλούδες από λεμόνι ή πορτοκάλι
- • 2 κουταλιές μέλι
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- • 400 γρ σπασμένα καρύδια ή φυστίκι Αιγίνης ή αμύγδαλο ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς
- • 1 κουταλιά κανέλα
- • 1/3 κουταλάκι σκόνη γαρύφαλλο
- • ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
- * προαιρετικά 2-3 κουταλιές καβουρντισμένο σουσάμι
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- • 300 γρ μαύρη σοκολάτα + 1 κουταλιά ηλιέλαιο
- • 200 γρ λευκή σοκολάτα + 1 κουταλιά ηλιέλαιο
- ΠΑΝΩ ΑΠΌ ΤΑ ΣΑΡΑΓΛΑΚΙΑ
- • τριμμένο φυστίκι ή καρύδι
- ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ
- • 2 πακέτα φύλλο κρούστας (20-24 φύλλα)
- • 300 γρ λιωμένο βούτυρο (ή ανάμεικτο με ηλιέλαιο)
Βήματα
- Ξεπαγώνουμε για τουλάχιστον 2 ώρες τα φύλλα κρούστας. Λιώνουμε το βούτυρο και ξεκινάμε με το σιρόπι ώστε να είναι κρύο όταν σιροπιάσουμε το γλυκό.
- ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, τα γαρύφαλλα, τις φλούδες να βράσουν για 2΄-3΄ και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διαλύουμε μέσα το μέλι και αφήνουμε να κρυώσει.
- Η ΓΕΜΙΣΗ. Σπάμε τους ξηρούς καρπούς της επιλογής μας όχι πάρα πολύ, τόσο ώστε να το νιώθουμε στο δόντι. Ανακατεύουμε μέσα την κανέλα, τη σκόνη γαρύφαλλο και το ξύσμα.
- ΤΟ ΤΥΛΙΓΜΑ. Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε με 2-3 κουταλιές από το λιωμένο βούτυρο και επανωτίζουμε άλλο ένα φύλλο (αν θέλουμε αφήνουμε μόνο ένα φύλλο) και απλώνουμε μερικές κουταλιές από τη γέμιση. Βάζουμε μια χοντρή βελόνα πλεξίματος στη μέση (φωτο 1) και διπλώνουμε. Κάνουμε ένα μακρύ ρολό και σουρώνουμε από τις άκρες προς τα μέσα (φωτο 2).
- Τοποθετούμε σε ένα μέτριο βουτυρωμένο καλά ταψί (25 Χ 35 cm) και βουτυρώνουμε αμέσως με ένα πινέλο για να μην ξεραθεί. Τοποθετούμε τα ρολά το ένα δίπλα στο άλλο, τα βουτυρώνουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας (φωτο 3)
- ΨΗΝΟΥΜΕ σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο στους 165°C για 60΄- 70΄ μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα πάνω κάτω. Σιροπιάζουμε αμέσως όπως είναι ζεστά τα σαραγλάκια με το κρύο σιρόπι. Αν θέλουμε να μην κάνουμε επικάλυψη πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο καρύδι ή φυστίκι. Αν θέλουμε να κάνουμε επικάλυψη δε θα πασπαλίσουμε τίποτα πριν.
- ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ. Λιώνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων ή μπεν μαρί τη μαύρη ή λευκή σοκολάτα μαζί με 1 κουταλιά ηλιέλαιο και βάζουμε τα κομμάτια μέσα, αφού κρυώσουν καλά, ένα ένα ώστε να καλυφθεί το κομμάτι καλά με σοκολάτα μαύρη ή λευκή. Τα ακουμπάμε σε μια σχάρα, πασπαλίζουμε με ψιλοτριμμένο καρύδι ή φυστίκι από πάνω τα κομμάτια και αφήνουμε μέχρι να στεγνώσει καλά η σοκολάτα.
Βαθμολογία
0 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία