Είναι πολύ εμφανίσιμο φαγητό και πολύ νόστιμο γιαυτό είναι στις προτάσεις για γιορτινά τραπέζια.
μοσχαράκι κοκκινιστό σε φωλιές στο φούρνο
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 1/2 κιλό ταλιατέλες ή άλλα μακριά μακαρόνια
- • 1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
- ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ
- • 1,5 κιλό μοσχαρίσιο κρέας
- • 1 βάζο χυμό ντομάτας (600 γρ.)
- • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- • 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο 80 ml
- • 1 κουταλιά γλυκιά πάπρικα
- • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
- • ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ (μερικούς κόκκους μπαχάρι-κόκκους διάφορων πιπεριών-2 φύλλα δάφνης-2,3 γαρίφαλα)
- • 2-3 φλούδες από πορτοκάλι (χωρίς την άσπρη σάρκα)
- *προαιρετικά 1-2 σκελίδες σκόρδο
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ
- • λίγη γλυκιά πάπρικα-λεπτές φέτες ντομάτας-ελιές -τυρί κλπ
Βήματα
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ. 1ος τρόπος. 1. Σοτάρουμε τα κομμάτια από το κρέας στο λάδι με το κρεμμύδι και μετά βάζουμε νερό για να σιγοβράσει και όταν έχει μισοβράσει το κρέας βάζουμε όλα τα υλικά (ντομάτα-πελτέ-μπαχαρικά ) και όταν έχει δέσει η σάλτσα βάζουμε αλάτι και κλείνουμε τη κουζίνα.
- 2ος ΤΡΟΠΟΣ. Ο 2ος τρόπος που σας προτείνω γίνεται και στο φούρνο για ακόμη πιο γευστικό αποτέλεσμα. Επίσης το ζωμό του κρέατος μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε ή στις ταλιατέλες μας ή να κάνουμε κρεατόσουπα. Βράζουμε 1/5 κιλό μοσχαρίσιο κομματιασμένο κρέας σε νερό. Ξαφρίζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει εντελώς το κρέας, αν βιαζόμαστε το βάζουμε στη χύτρα για 20-25’. Διαφορετικά θέλουμε αρκετό χρόνο ώστε να βράσει το μοσχαράκι (ίσως 1,5 ώρα).
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι με το κρεμμύδι να σοταριστούν με λίγο μαύρο πιπέρι και πάπρικα (προαιρετικά βάζουμει 1-2 σκελίδες σκόρδο). Τοποθετούμε τα κομμάτια στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι να σοταριστεί κι αυτό για λίγο και από τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ και 1 ποτήρι από το ζωμό του κρέατος.
- Σε ένα τούλι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά (κόκκους από μπαχάρι-κόκκους από πιπέρι- 3 γαρύφαλλα- φύλλο δάφνης) και το δένουμε, έτσι μπορούμε να αφαιρέσουμε το τούλι και να αποφύγουμε όλα αυτά τα μπαχαρικά στο πιάτο μας. Προσθέτουμε και τις φλούδες πορτοκαλιού.
- Και όλο αυτό αν θέλουμε το βάζουμε σε γάστρα στο φούρνο. Στην αρχή με κλειστό το καπάκι και μετά με ανοιχτό να πάρει ένα ωραίο χρώμα αλλά και καλύτερη γεύση. Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα μας ελέγχοντας πότε πότε να μη μείνει χωρίς υγρά γιατί θέλουμε ζουμάκι να περιχύσουμε τις φωλιές. Βράζει περίπου 20-30’. Στο τέλος βάζουμε αλάτι.
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ. Βράζουμε τις ταλιατέλες ή τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε νερό που έχουμε προσθέσει και ζωμό από το κρέας μας και ανάλογο αλάτι. Στραγγίζουμε και βάζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε ελαφρά να λαδωθούν οι ταλιατέλες.
- Σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε 2-3 κουτάλια από το κοκκινιστό σε μερικά σημεία ώστε να δημιουργήσουμε φωλιές. Γύρω από τα κρεατάκια «τυλίγουμε» σαν φωλιά τις ταλιατέλες. Βγαίνουν περίπου 5-6 φωλιές και η καθεμιά είναι μία μερίδα. Επίσης αν θέλουμε κάνουμε ατομικές φωλιές σε πήλινα δοχεία (δείτε φωτο & βίντεο).
- Από πάνω βάζουμε στο καθένα από 3-4 κουταλιές γιαούρτι στραγγιστό και το απλώνουμε ώστε να καλύψει το κρέας. Περιχύνουμε γύρω γύρω τα μακαρόνια με 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα του κοκκινιστού. Από πάνω τέλος αν θέλουμε ντεκοράρουμε με μια λεπτή φέτα ντομάτας, ελιά και πασπαλίζουμε με πάπρικα γλυκιά και λίγο αλάτι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα ή αντιστάσεις για 20’.
- Βγάζουμε και περιμένουμε λίγη ώρα πριν σερβίρουμε.
- Είδος γεύματος :Κυρίως γεύμα
- Recipe Type : ΦαγητάΧριστουγεννιάτικες προτάσεις
- Υλικά :Γιαούρτι, Ζυμαρικά-Pasta, Κρεμμύδι ξερό - πράσινα κρεμμυδάκια, Μοσχαρίσιο κρέας, Ντομάτα-Πελτές, Τυρί-Τυρί κρέμα
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία