Ένα παραδοσιακό πολίτικο γλυκό νηστίσιμο χωρίς ενοχές, δεν έχει κρυσταλλική λευκή ζάχαρη αλλά καστανή στέβια και λίγο μέλι και αποξηραμένα φρούτα (προαιρετικά). Οι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας!!
χαλβάς σιμιγδαλένιος με στέβια
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (0 /5)
- 0 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
- • 1,5 κούπα καστανή στέβια (εναλλακτικά 2,5 κούπες λευκή κρυσταλλική ζάχαρη)
- • 4 κούπες νερό
- • 4 φλούδες λεμονιού
- • 1 ξύλο κανέλας
- • 5 γαρύφαλλα
- • 2 κουταλιές μέλι
- • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
- * (προαιρετικά) 3/4 κούπας αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομματάκια όπως σύκα, κράμπερι, σταφίδες κλπ)
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
- • 1 κούπα ηλιέλαιο
- • 2 κούπες σιμιγδάλι
- • 3/4 κούπας ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας (αμύγδαλα ή καρύδια κλπ σε μικρά κομμάτια)
- • 1 κουταλάκι κανέλα
Βήματα
- ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ. Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό να βράσουν μαζί με τις φλούδες λεμονιού, το ξύλο κανέλας, τα γαρύφαλλα για 2'-3'. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το χυμό λεμονιού. Αφαιρούμε τα στερεά από μέσα και βάζουμε τα αποξηραμένα φρούτα σε μικρά κομματάκια ώστε να μαλακώσουν.
- ΤΟ ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί -όχι να κάψει- σε χαμηλή θερμοκρασία (στο 6-7 με ανώτατη σκάλα το 9) και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Σοτάρουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι λίγο λίγο με προσοχή, γιατί πιτσιλάει, το σιμιγδάλι και προσθέτουμε τη σκόνη κανέλα. Βάζουμε πάλι σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί όλο το σιρόπι. Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Με ένα πινέλο λαδώνουμε μια φόρμα (πλαστική ή του κέικ ή τσουρεκιού) με ηλιέλαιο και τη γεμίζουμε με το χαλβά πατώντας ελαφρά ώστε να πάρει το σχήμα της φόρμας. Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με κανέλα το πιάτο ή το κομμάτι από πάνω και αν θέλουμε βάζουμε ένα κομματάκι γλυκό από φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού.
- Recipe Type : ΓλυκάΝηστίσιμα/Σαρακοστιανά - Vegan/Vegetarian
- Υλικά :Λεμόνι - Ξινό (σκόνη λεμόνι) - Ξίδι, Ξηροί καρποί, Σιμιγδάλι
Βαθμολογία
0 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία