Είναι ο γνωστός κορμός-μωσαϊκό ή σαλάμι γλυκό, ένα πασίγνωστο μαμαδίστικο γλυκό τώρα σε μικρά ατομικά γλυκάκια. Ένα δροσερό γλυκό ψυγείου
σοκολατένια γλυκάκια κορμός-μωσαϊκό
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 2 πακέτα μπισκότα πτι μπερ (ή βανίλια-σοκολάτα-ολικής-βρώμη κλπ)
- • 160 ml γάλα (1 μέτριο ποτήρι)
- • 200 γρ βιτάμ
- • 50 γρ κακάο
- • 100 γρ καστανή ζάχαρη (ή λευκή-μέλι-στέβια)
- • 2-3 κουταλιές πραλίνα ή 100 γρ κουβερτούρα
- • 1 σφηνάκι λικέρ (1-2 κουταλιές)
- • 1,5 κούπα ξηρούς καρπούς (καρύδια-αμύγδαλα-φουντούκια-φυστίκια αιγίνης κλπ ή ανάμεικτα)
- Για τη γκανάς
- • 150 ml κρέμα γάλακτος
- • 200 γρ κουβερτούρα (μαύρη ή λευκή)
- Για επικάλυψη
- • ινδοκάρυδο ή χρωματιστή τρούφα
Βήματα
- Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε όλα τα μπισκότα σε πολύ μικρά κομμάτια
- Σε πολυκόφτη κόβουμε όλους τους ξηρούς καρπούς, τους περισσότερους σε πολύ μικρά κομμάτια και κάποιους σε μεγαλύτερα ώστε να τους νιώθουμε όταν τρώμε το γλυκό. Τους προσθέτουμε στα μπισκότα.
- Φτιάχνουμε το υγρό μείγμα
- Αναμειγνύουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με το κακάο, τη ζάχαρη, το βιτάμ, το λικέρ, την πραλίνα ή σοκολάτα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Το ρίχνουμε στα μπισκότα και ανακατεύουμε καλά ώστε να μουσκευτούν όλα τα μπισκότα. Ζυμώνουμε λίγο και με το χέρι.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο να σφίξει.
- Μετά από 2 ώρες βγάζουμε και παίρνουμε το πάνω μέρος από ένα λεμονοστύφτη και βάζουμε ένα κομμάτι από μεμβράνη. Βάζουμε με ένα κουταλάκι από το μείγμα μας μέσα στο κενό και πιέζουμε ώστε να πάρει το σχήμα του στίφτη. Μπορούμε να βάλουμε στο κέντρο ένα ολόκληρο φουντούκι ή αμύγδαλο ή μαλτίζερ ή ακόμη και ένα κομμάτι από γλυκό του κουταλιού (π.χ. κεράσι, βύσσινο, σύκο κλπ).
- Τραβάμε τη μεμβράνη και αφαιρούμε το περιεχόμενο χωρίς να χαλάει το σχήμα του γλυκού. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
- Βγαίνουν 18-20 κομμάτια. Βάζουμε τα κομμάτια μας στην κατάψυξη για 1 ώρα.
- Φτιάχνουμε τη γκανάς.
- Σε καυτή κρέμα γάλακτος βάζουμε την κουβερτούρα (μαύρη ή λευκή σε μικρά κομμάτια και αφήνουμε για 3’. Ανακατεύουμε με σπάτουλα μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η γκανάς.
- Παίρνουμε ένα ξυλάκι (π.χ. από σουβλάκι) και καρφώνουμε από κάτω το γλυκάκι και το βουτάμε στη γκανάς ώστε να πάει η σοκολάτα παντού. Βγάζουμε το ξυλάκι με μια πιρούνα και ακουμπάμε το γλυκάκι σε μια σχάρα ή πιάτο.
- Βάζουμε από πάνω ινδοκάρυδο ή χρωματιστή τρούφα πριν παγώσει η σοκολάτα από πάνω.
- Βάζουμε τα κομμάτια μας σε μικρά χαρτάκια και τα διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη καλύτερα.
- * Επίσης μια άλλη λύση είναι να βάλουμε τα κομμάτια μας πρώτα στα χαρτάκια και μετά να ρίξουμε από πάνω με το κουτάλι τη γκανάς.
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία