Με τη ζύμη που φτιάξαμε τα σκαλτσούνια (δείτε εδώ) μπορούμε να φτιάξουμε και πιτάκια με άλλες γεμίσεις όπως θα δείτε παρακάτω.
πιτάκια γλυκά κουρού νηστίσιμα
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- • 1 ποτήρι φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο 220 ml
- • 1/2 ποτήρι λευκό κρασί ή ρετσίνα ή φυσικό χυμό πορτοκαλιού (110 ml )
- • 500 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
- • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- • 1 κουταλιά ζάχαρη ή μέλι
- • 1/2 κουταλάκι αλάτι
- • 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΜΙΣΕΙΣ
- • ξηροί καρποί ψιλοκομμένοι (καρύδια-αμύγδαλα-φουντούκια-φυστίκια κλπ)
- • λουκούμια και ζελεδάκια σε διάφορες γεύσεις
- • κομματάκι από γλυκό του κουταλιού (πορτοκάλι-σύκο-κεράσι κλπ)
- • σοκολατάκια- κουβερτούρα-μπισκότο ορεο (σε κομματάκια)
- • μακεδονικό χαλβά με 2 κομματάκια μήλο και κανέλα
- ΓΙΑ ΤΟ ΆΛΕΙΜΜΑ
- • 1 κουταλιά μέλι διαλυμένο σε λίγο χλιαρό νερό (αν δε βάλετε επικαλυψη)
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΗΨΗ
- • 1 κούπα άχνη ζάχαρη
- • κουβερτούρα λιωμένη
Βήματα
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΥΜΗ. Βάζουμε τα υγρά υλικά της ζύμης όπως προαναφέρονται σε μια λεκάνη (κρασί-λάδι), βάζουμε το ελάχιστο αλάτι και την ελάχιστη ζάχαρη ή μέλι και ανακατεύουμε να διαλυθεί και τη βανίλια.
- Αρχίζουμε λίγο λίγο να ενσωματώνουμε το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα, προς το σφιχτό αλλά ελαστική. Δεν τη δουλεύουμε πολύ γιατί αρχίζει να ξερνάει το λάδι.
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ. Όπως είναι λαδωμένα τα χέρια μας λαδώνουμε ένα χοντρό πλάστη και την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο. Ανοίγουμε πατώντας ελαφρά με τον πλάστη ένα φύλλο 1/2 εκ. περίπου.
- ΚΟΒΟΥΜΕ ΜΕ ΚΟΥΠ ΑΤ στρόγγυλα κομμάτια (10-11 εκ.) και βάζουμε επάνω στον κύκλο στη μια πλευρά 1 κουταλιά τη γέμιση της αρεσκείας μας. Αυτή μπορεί να είναι 1. ένα κομμάτι λουκούμι ή ζελεδάκι με 2-3 κομματάκια ξηρών καρπών. 2. Κομματάκια από γυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας (πορτοκάλι-σύκο-νεράτζι κλπ). 3. Κομματάκια από σοκολάτα ή κουβερτούρα, σοκολατάκι γειστό κλπ. 4. Μισό μπισκότο ορεο ή άλλο. 5. Κομματάκια από μακεδονικό χαλβά με 2 λεπτά κομματάκια μήλου και λίγη κανέλα. Μπορούμε να βάλουμε ότι γέμιση προστάζει η φαντασία και τα γούστα μας. Κλείνουμε στη μέση τον κύκλο και πατάμε με πιρούνι γύρω γύρο το μισοφέγγαρο που έχει σχηματιστεί (αυτό βοηθάει να κλείσει καλύτερα το πιτάκι μας). Αν δούμε κάποια τρυπούλα το γυρνάμε από την άλλη και το κλείνουμε ή με τα δάχτυλα κλείνουμε την τρύπα (βλέπε βίντεο).
- Κλείνουμε στη μέση τον κύκλο και πατάμε με πιρούνι γύρω γύρο το μισοφέγγαρο που έχει σχηματιστεί (αυτό βοηθάει να κλείσει καλύτερα το πιτάκι μας). Αν δούμε κάποια τρυπούλα το γυρνάμε από την άλλη και το κλείνουμε ή με τα δάχτυλα κλείνουμε την τρύπα (βλέπε βίντεο). Ένας άλλο τρόπος είναι να βάλουμε 1 πιτάκι, από πάνω ένα σοκολατάκι ή γλυκό π.χ. 1 σύκο και να σκεπάσουμε με ένα άλλο φύλλο από πάνω. Κλείνουμε γύρω γύρω πατώντας με το πιρούνι. Ακόμη μπορούμε να κάνουμε τριανταφυλλάκια με έναν κύκλο που χαράζουμε στα 4 στις άκρες, βάζουμε ένα κομματάκι λουκούμι στο κέντρο και κλείνουμε γύρω σαν πέταλα (βλέπε βίντεο και φωτο).
- Αν δε βάλουμε επικάλυψη μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγο μέλι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό. Αν βάλουμε επικάλυψη ψήνουμε χωρίς να τα αλείψουμε.
- ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20' περίπου σε αέρα ή σε αντιστάσεις για λίγο περισσότερο μέχρι να ροδίσουν.
- ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνομε να κρυώσουν καλά. 1.Ψεκάζουμε με νερό που έχουμε βάλει λίγο ανθόνερο κατά προτίμηση. Μετά πασπαλίζουμε με άχνη. 2. Αφού κρυώσουν μπορούμε να λιώσουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα και να βουτήξουμε τα πιτάκια μέσα να καλυφθούν από αυτή. Τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να παγώσει η σοκολάτα (βλέπε βίντεο).
- Είδος γεύματος :Επιδόρπιο, Κολατσιό-Σνακ, Πρωινό
- Recipe Type : ΓλυκάΝηστίσιμα/Σαρακοστιανά - Vegan/VegetarianΠίτες/ψωμιά/ζύμες
- Υλικά :Αλεύρι-Κορν φλάουρ-Νισεστέ, Αλκοόλ, Ξηροί καρποί, Σοκολάτα-Κακάο, Φρούτα-Χυμοί
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία