‘Ενα λαδερό φαγητό της ελληνικής κουζίνας που δε συμπαθούν συνήθως τα παιδιά αν, όμως, γίνουν με το σωστό τρόπο είναι ένα πολύ νόστιμο και νηστίσιμο φαγητό!!
μπάμιες στη γάστρα
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 1 κιλό μπάμιες τρυφερές (μικρές ή μέτριες)
- • 2-3 κουταλιές αλάτι (για το μαρινάρισμα)
- • 1 ποτηράκι μικρό ξίδι (60ml)
- ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ
- • 2 μεγάλα κρεμμύδια
- • 3/4 κούπας λάδι (140ml)
- • 1 σκελίδα σκόρδο
- • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- • 1 κουταλιά κοφτή πάπρικα γλυκιά
- • 1 πράσινη πιπεριά
- • 1 κόκκινη πιπεριά
- • 1 κούπα ντοματοχυμό (200 ml)
- • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας σε μισή κούπα νερό
- • 1 κούπα μαϊντανό
- • 1 κοφτό κουταλάκι σκόνη μπαχάρι (προαιρετικά)
- • 1 κουταλιά ρίγανη
Βήματα
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ. Με ένα μαχαιράκι καθαρίζουμε τις μπάμιες κόβοντας την κορυφή ΟΧΙ κάθετα αλλά σαν κώνο ώστε να βγάλουμε ένα "καπελάκι" από την κορυφή της μπάμιας (βλέπε φωτο 1). Βουτάμε την κορυφή αμέσως μετά σε αλάτι ώστε να θωρακίσουμε τη μπάμια και να μη σαλιώσει".
- Στρώνουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί και περιχύνουμε με ξίδι και τις αφήνουμε για 1 ώρα κατά προτίμηση στον ήλιο (φωτο 2). Μετά από 1 ώρα τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό με προσοχή χωρίς ανακάτεμα για να φύγει το περισσότερο αλάτι και ξίδι.
- ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ. Σε μια κατσαρόλα ή γάστρα βάζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα να σοταριστούν με το λάδι, μαύρο πιπέρι. Μόλις μαλακώσει βάζουμε πάπρικα, πιπεριές κομμένες σε φετούλες και προσθέτουμε ντοματοχυμό και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 10'-15'.
- Βγάζουμε το μεγαλύτερο μέρος της σάλτσας σε μια κούπα και προσθέτουμε απαλά τις μισές μπάμιες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Από πάνω βάζουμε ένα μέρος της σάλτσας. Πάνω από όλο αυτό βάζουμε τις υπόλοιπες μισές μπάμιες τις οποίες καλύπτουμε με την υπόλοιπη σάλτσα (φωτο 3).
- Βάζουμε μπαχάρι και ρίγανη, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα πάντα και ΔΕΝ ανακατεύουμε το φαγητό για να μην ανοίξουν οι μπάμιες. Αν θέλουμε συνεχίζουμε το βρασμό σε χαμηλή θερμοκρασία στην εστία της κουζίνας ώστε να βράσουν οι μπάμιες για 20' περίπου ελέγχοντας όμως να μη μείνει χωρίς ζουμάκι και καούν.
- Προτείνουμε το ψήσιμο στη γάστρα γιατί δεν κολλάει το φαγητό και γίνονται πιο νόστιμες οι μπάμιες και τραγανές. ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30'-40'. Ενδιάμεσα βγάζουμε και κουνάμε κυκλικά τη γάστρα (φωτο 4) ώστε να ανακατευθούν τα υλικά μεταξύ τους ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ. Δοκιμάζουμε στη μισή ώρα αν έγιναν, πρέπει να κρατάνε λίγο δηλ να είναι τραγανές.
- Τρώγονται συνήθως με φέτα τυρί που πάει πάρα πολύ!!
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ. ΔΕΝ βάζουμε αλάτι στο φαγητό γιατί οι μπάμιες απορροφούν αρκετό. Επίσης αν θέλουμε προσθέτουμε 1/2 κύβο λαχανικών ή κρέατος για ενίσχυση της γεύσης αλλά προσοχή να επιλέξουμε έναν κύβο όχι πολύ αλμυρό!!
- Recipe Type : Νηστίσιμα/Σαρακοστιανά - Vegan/VegetarianΦαγητά
- Υλικά :Κρεμμύδι ξερό - πράσινα κρεμμυδάκια, Λαχανικά, Ντομάτα-Πελτές, Πιπεριές
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία