Mια παραδοσιακή γλυκιά πίτα με πολλές προτάσεις εναλλακτικές, με στέβια ή ζάχαρη, με φύλλα ή χωρίς, πάντα με κρούστα τραγανή, γευστική και απίθανη!!
γαλατόπιτα με φύλλα
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 2-3 φύλλα χωριάτικα ή κρούστας ή χειροποίητα (γίνεται και χωρίς να βάλουμε φύλλα))
- • 5-6 κουταλιές ηλιέλαιο
- ΓΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ (ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ Ή ΠΑΤΙΣΕΡΙ)
- • 3 αβγά
- • 1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
- • 1/2 κούπα στέβια (120γρ) ή 1 κούπα ζάχαρη (200 γρ)
- • 70 γρ ψιλό σιμιγδάλι
- • 30 γρ κορν φλάουρ ή νισεστέ
- • 1 λίτρο γάλα (πλήρες ή 2%)
- • 30 γρ βούτυρο ή 30 γρ λευκή κουβερτούρα
- • ξύσμα από 1-2 λεμόνια
- ΜΕΙΓΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- • 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο ή γάλα
- • 1 αβγό
- • 2 κουταλιές ζάχαρη
- * ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ για το σερβίρισμα λίγη άχνη και κανέλα ή 1 κουταλάκι γλυκό κουταλιού (βύσσινο ή σταφύλι κλπ)
Βήματα
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΨΙ. Παίρνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ, αν βάλετε φύλλα μπορεί να είναι και με αποσπώμενο δαχτυλίδι, αν δε βάλετε φύλλα καλό θα είναι να είναι οποιοδήποτε συμβατικό ώστε να μην έχετε απώλειες. Το βουτυρώνουμε καλά παντού (κάτω και πλάγια).
- Βάζουμε το 1ο φύλλο ώστε να εξέχει λίγο στα πλάγια. Λαδώνουμε με 2 κουταλιές και εφαρμόζουμε το 2ο φύλλο να εξέχει κι αυτό λίγο από την απέναντι πλευρά. Λαδώνουμε με 1 κουταλιά. Αν βάλουμε 3ο φύλλο καλό είναι να το κόψουμε σε τρία μέρη και να τα βάλουμε στα τοιχώματα λαδωμένα μεταξύ τους. Προσπαθούμε να κάνουμε έναν κόθρο τα κομμάτια που εξέχουν γύρω-γύρω.
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ (ΚΡΕΜΑ). Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 αβγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη ή στέβια και χτυπάμε καλά (η στέβια που χρησιμοποιώ είναι 1:2 η αναλογία της σχετικά με την κρυσταλλική ζάχαρη-αυτό αναγράφεται συνήθως στη συσκευασία).
- Προσθέτουμε το σιμογδάλι με το κορνο φλάουρ (μπορεί η αναλογία τους να αυξομειωθεί ανάλογα ποιο άμυλο έχετε και θέλετε να χρησιμοποιήσετε αρκεί να είναι 100 γρ συνολικά). Προσθέτουμε και το γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθούν και να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βάζουμε το κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην πιάσει κάτω. Όταν αρχίζει να κοχλάζει παρατηρούμε ότι αρχίζει να πήζει. Αποσύρουμε τότε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.
- Απλώνουμε την κρέμα στο ταψάκι μας ομοιόμορφα. Από πάνω θα βάλουμε ένα άλλο μείγμα ώστε και να πάρει χρώμα αλλά και τραγανή υφή. Σε ένα μπολ με λίγο λιωμένο βούτυρο ή ηλιέλαιο ή γάλα βάζουμε 1 αβγό και το χτυπάμε ώστε να ομογενοποιηθεί και το απλώνουμε πάνω από την κρέμα με ένα πινέλο και τον κόθρο.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη παντού πάνω από την κρέμα και τον κόθρο και ΨΗΝΟΥΜΕ στους 180°C για 35'-40' μέχρι να ροδοψηθεί πάνω κάτω!!
- Αφήνουμε ΝΑ ΚΡΥΩΣΕΙ ΚΑΛΑ πριν την κόψουμε για να μην τρέξει η κρέμα. Σερβίρουμε είτε πασπαλισμένη με άχνη και κανέλα, είτε με ένα κουταλάκι γλυκό βίσσινο ή σταφύλι κλπ.
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία