βαρβάρα γλυκό ή ασουρέ

Ένα παραδοσιακό γλυκό της Θράκης που το φτιάχνουν ανήμερα της γιορτής της Αγ. Βαρβάρας (εξ ού και το όνομα) στις 4 Δεκεμβρίου.

Το έθιμο ανάγεται στην αρχαία Θράκη όπου έκαναν τραπέζια στις αρχές του Δεκέμβρη προς τιμή της θεάς Εκάτης και έτρωγαν μια σούπα που περιείχε σιτάρι, ξηρούς καρπούς και φρούτα εποχής για να πάει καλά η σοδειά και να έχουν αφθονία καρπών. Συνδέεται δε, με τη μικρή Βαρβάρα που ήταν κρυπτοχριστιανή, και έσωσε ειδοποιόντας τους Χριστιανούς να μη φάνε από τα δηλητηριασμένα ψωμιά που έδωσε διαταγή ο πετέρας της για να τους εξολοθρεύσει και τους πρότεινε να κάνουν ένα γλυκό με ότι δημητριακά και καρπούς είχαν. Ο πατέρας της όταν το ανακαλυψε τη βασάνισε και κατόπιν αγιοποιήθηκε.

Και σήμερα στις μέρες μας συμβολίζει την πανσπερμία και αφθονία και γιαυτό συνοδεύεται από διάφορους ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα.

Κάποτε υπήρχε το έθιμο να μοιράζουν στη γειτονιά  από ένα μπολάκι και έτσι ο καθένας έτρωγε τη βαρβάρα του γείτονα για σχόριο των κεκοιμημένων.

Ένα υπέροχο επιδόρπιο και πολύ υγιεινό.

Η δόση βγάζει πολλά μπολ. Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε τη μισή δόση.

 

 

Βαθμολογία

  • (4.9 /5)
  • 5 ratings

Σχετικές συνταγές