τραχανάς κολοκυθένιος θρακιώτικος νηστίσιμος

Αυτός ο τραχανάς που φτιάχνουν στη Θράκη εδώ και αιώνες είναι υγιεινότατος και νηστίσιμος γιατί γίνεται από λαχανικά!

Το χρώμα του το οφείλει στο κολοκύθι και στη ντομάτα γιαυτό και μπορεί να τον βρείτε και σαν κόκκινο τραχανά.

Παλιά όλη η διαδικασία γινόταν στο χέρι (χτύπημα σουσαμιού-πολτοποίηση-τρίψιμο στο χέρι κλπ) τώρα όμως με τη χρήση της τεχνολογίας (μπλέντερ-μούλτι κλπ) η διαδικασία γίνεται και πιο εύκολη και πιο γρήγορη.

Τα υλικά που ακολουθούν είναι για μια αρκετή ποσότητα τελικού προϊόντος (4-5 κιλά τραχανά τελικό προϊόν) ενώ στο βίντεο δίνονται πολύ μεγάλες ποσότητες (για 9 κιλά τραχανά τελικό προϊόν).

Αν φτιάχνετε 1η φορά καλύτερα δοκιμάστε με μια μικρή ποσότητα γιατί θέλει λιγότερο κόπο. Το σίγουρο είναι ότι θα σας κερδίσει και θα θέλετε να τρώτε αυτή τη βελουτέ σούπα συχνά.

Αν θέλετε έντονο κοκκινωπό χρώμα βάζετε τα κοκκινωπά υλικά σε μεγαλύτερη ποσότητα και τα λευκά σε μικρότερες.

Η καλύτερη εποχή για να κάνουμε τον τραχανά αυτό είναι ο Σεπτέμβρης (τέλη) που βρίσκουμε κολοκύθα και έχει ακόμη ζέστη αλλά όχι τόσο πολύ ώστε να μας ξεθωριάσει το μείγμα του τραχανά.

Πώς τον μαγειρεύουμε θα δείτε εδώ

 

Βαθμολογία

  • (3 /5)
  • 2 ratings

Σχετικές συνταγές