Μια διαφορετική παρουσίαση για το αγαπημένο φαγητό “λαχανοσαρμάδες” σε σχήμα σαλιγκαριού. Παρακάτω προτείνεται με αβγολέμονο όπως επίσης και με κόκκινη σάλτσα (ντομάτας).
λαχανοσαρμάδες σαλιγκαράκια



- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (4.5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 1 μεγάλο λευκό λάχανο
- • 4 κουταλιές λάδι
- ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- • 750 γρ κιμά
- • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- • 1 κοφτή κουταλιά αλάτι
- • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
- • 1 κουταλιά ρίγανη
- • 4-5 κουταλιές ρύζι
- • 1 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- * 1/2 κούπα άνηθο ή δυόσμο (προαιρετικά)
- • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟΥ
- • 2 αβγά
- • χυμό από 1 λεμόνι
- ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
- • 1 κούπα ντοματοχυμό
- • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Βήματα
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΟΥ. Επιλέγουμε αφράτα άσπρα λάχανα γιατί ξεφλουδίζονται εύκολα. Βγάζουμε 2-3 εξωτερικά φύλλα και χαράζουμε από κάτω το κοτσάνι ώστε να βγει ένας κώνος.
- Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μετά από ελάχιστα λεπτά βρασμού ελέγχουμε και αφαιρούμε τα πρώτα φύλλα εύκολα και διαπιστώνουμε ότι είναι αρκετά μαλακά (φωτο 1). Αφήνουμε να βράσει κι άλλο και εξακολουθούμε να αφαιρούμε όσα φύλλα βγαίνουν εύκολα.
- Αν τα τελευταία φύλλα είναι αρκετά σκληρά τα αφήνουμε να βράσουν μερικά λεπτά ώστε να μαλακώσουν. Τα φύλλα που δεν ενδείκνυνται για τύλιγμα αλλά και η καρδιά του λάχανου γίνονται ωραιότατα σαλάτα ή λαχανιά (φαγητό με λάχανο και μοσχαράκι που θα βρείτε επίσης στην ιστοσελίδα μας.
- Η ΓΕΜΙΣΗ. Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τον κιμά και όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω (ψιλοτριμμένο κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ρύζι, μαϊντανό ψιλοκομμένο, άνηθο ή δυόσμο επί πλέον ή ένα από αυτά τα μυρωδικά που αγαπάμε περισσότερο. Βάζουμε και λίγο λάδι και ζυμώνουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μια σειρά από φύλλα λάχανου που δεν κάνουν για τύλιγμα (σγουρά, μικρά, σχισμένα κλπ). Σε ένα πιάτο ή ξύλο κοπής παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου και αφαιρούμε το σκληρό μέρος το με κοφτερό μαχαιράκι (φωτο 2). Παίρνουμε ένα μέρος από τον κιμά και τον πλάθουμε σε σουτζουκάκι. το βάζουμε κατά μήκος του φύλλου στη μια άκρη του (φωτο 3). Γυρνάμε την άκρη και τυλίγουμε σε ρολό (φωτο 4). κάνουμε με το ρολό αυτό ένα σαλιγκαράκι.
- Τοποθετούμε τα σαλιγκαράκια πάνω από τα φύλλα που βάλαμε στον πάτο της κατσαρόλας δημιουργώντας μια σειρά από αυτά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Τυλίγουμε τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσει ο κιμάς μας. Μπορούμε να κάνουμε και 2η σειρά από σαλιγκαράκια. Πασπαλίζουμε και πάλι με αλάτι και πιπέρι και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω από αυτά. Προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να σκεπαστούν.
- Αν μας περισσέψει κιμάς και δεν έχουμε άλλα φύλλα λάχανου μπορούμε να κάνουμε γιουβαρλάκια και να τα βάλουμε από πάνω ώστε να βράσουν όλα μαζί.
- Βάζουμε ένα πιάτο λευκό και χωρίς σχέδια (γιατί αλλοιώνονται με το βρασμό) ώστε να συγκρατεί τα σαλιγκαράκια. Αφήνουμε να βράσουν για 40΄-50΄, δοκιμάζουμε αν ψήθηκε ο κιμάς και αποσύρουμε από την εστία. Μετά από 3΄-4΄βγάζουμε μερικά σαλιγκαράκια για να μπορέσουμε να κάνουμε το αβγολέμονο.
- ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια με προσοχή. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζουμε και το χυμό από το λεμόνι. Μετά αρχίζουμε να παίρνουμε από το ζεστό ζωμό του φαγητού και να το προσθέτουμε στο αβγολέμονο ώστε να πάρει τη θερμοκρασία από αυτό. Προσοχή να μην είναι πολύ καυτό γιατί θα μας "κόψει" το αβγό.
- Μόλις ζεσταθεί το προσθέτουμε στην κατσαρόλα αφού έχουμε προσθέσει τα σαλιγκαράκια που αφαιρέσαμε. Κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού το αβγολέμονο. Για ασφάλεια βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία να σιγοβράσει για 1' μόνο και κατεβάζουμε από την εστία. Σε 15΄-20' είναι έτοιμο να το σερβίρουμε που θα έχει απορροφήσει το λεμόνι.
- ΣΟΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ. Αντί για αβγολέμονο μπορούμε να τα βράσουμε σε σος ντομάτας. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα βραστό νερό, τον ντοματοχυμό και τον πελτέ μαζί με λίγο λάδι. Βράζουν μέχρι να ψηθεί ο κιμάς οπότε αποσύρουμε από τη εστία.




Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία