Μια υπέροχη, τρεμουλιαστή, αρωματική και γευστικότατη κρέμα με καραμέλα!!
κρέμα καραμελέ
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (4.5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
- • 1/2 λίτρο γάλα (πλήρες)
- • 1 κούπα κρέμα γάλακτος (200 ml)-αν δε θέλετε να βάλετε αντικαταστήστε με 1/2 κούπα γάλα
- • 4 αβγά
- • 1/2 κούπα ζάχαρη (κοινή ή στέβια)
- • 2 κουταλιές εκχύλισμα βανίλιας ή 4 βανιλίνες
- ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ
- • 1 κούπα ζάχαρη
- • 1/2 κούπα νερό
Βήματα
- ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ. Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και ελάχιστο από το γάλα μας μαζί με τις μισές βανίλιες.
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΕΛΑ. Σε ένα σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό σε δυνατή φωτιά στην αρχή και χαμηλώνουμε όταν διαλυθεί η ζάχαρη. Βλέπουμε ότι αρχίζει και αλλάζει χρώμα (φωτο 1), μόλις πάρει το χρώμα της καραμέλας αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βάζουμε σε φόρμα μεγάλη ή μικρές αρκεί να είναι μεταλλικές ή πυρίμαχες. Κουνάμε κυκλικά ώστε να πάει η καραμέλα και στα τοιχώματα (φωτο 2). Βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί τις φόρμες. Βάζουμε βραστό νερό στο ταψί.
- Στο ίδιο σκεύος που φτιάξαμε την καραμέλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Έτσι και το σκεύος θα καθαρίσει από την καραμέλα και η κρέμα θα πάρει απαλό χρώμα και γεύση καραμέλας. Μόλις αρχίσει να σιγοβράζει αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε ελάχιστα λεπτά και μετά προσθέτουμε το γάλα στο μείγμα των αβγών προσεκτικά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Αδειάζουμε την κρέμα στη φόρμα ή στα φορμάκια (φωτο 3) και ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο στους 150°C για 1 ώρα περίπου. Ελέγχουμε με ένα μαχαιράκι αν ψήθηκε (όπως κάνουμε στα κέικ και τα τσουρέκια) και αν δε μείνει ίχνος από γάλα επάνω στη λεπίδα του μαχαιριού είναι έτοιμη (φωτο 4).
- Βγάζουμε προσεκτικά από το φούρνο και τις φόρμες από το ταψί. Καλύπτουμε με μεμβράνη ώστε να μην πιάσει κρούστα. Όταν κρυώσει βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Βγάζουμε από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και χαράζουμε με μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα πολύ προσεκτικά γύρω γύρω, αν το επιτρέπει η φόρμα, βάζουμε ένα πιάτο ή πιατέλα και αναποδογυρίζουμε. Αφαιρούμε τη φόρμα και βλέπουμε ότι η καραμέλα λούζει την κρέμα μας.
- Αν δεν αποκολλάται η κρέμα ζεστάνετε με ένα σεσουάρ μαλλιών για λίγο.




Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία