Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με μακρόστενα κολοκυθάκια και στην κατσαρόλα όπως περιγράφεται σε βίντεο στο κανάλι μας στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=cDCUqu0oAtA
κολοκυθάκια γεμιστά με αβγολέμονο στο φούρνο
- Βαθμός Δυσκολίας Εύκολη
Βαθμολογία
- (4.8 /5)
- 2 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 8-10 κολοκυθάκια
- • 750 γρ κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο
- • 1 κούπα ελαιόλαδο
- • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- • 1 καρότο μέτριο
- • 1,5 κουταλιές αλάτι
- • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- • 1 κουταλιά ξερό βασιλικό
- • 1 κουταλιά ρίγανη
- • 1/2 ντομάτα
- • 1 κούπα μαϊντανό ή άνηθο
- • 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι (καρολίνα)
- ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ (ΣΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ)
- • 2-3 αβγά
- • χυμό από 1-2 λεμόνια
Βήματα
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ. Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και ξίνουμε τυχόν σημαδάκια που έχουν. Κόβουμε από πάνω το κολοκυθάκι σαν καπελάκι και το κρατάμε για καπάκι. Καθαρίζουμε από μέσα την ψίχα με ένα κουταλάκι και την κρατάμε και αυτή.
- ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ. Σε ένα τεφάλ τηγάνι ή κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τη μισή ποσότητα λαδιού (1/2 κούπα) και προσθέτουμε τριμμένο το μισό καρότο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε τον κιμά και με ξύλινη κουτάλα τον ψιλοκόβουμε μέσα στο κρεμμύδι (βλέπε βίντεο) και τον σοτάρουμε μαζί με μαύρο πιπέρι, αλάτι, ξερό βασιλικό και ρίγανη μέχρι να πάρει χρώμα καφετί ο κιμάς. Προσθέτουμε λίγη ντομάτα σε ψιλοκομμένη στο χέρι και το ρύζι. Κλείνουμε το καπάκι αφήνουμε μερικά λεπτά να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ με τη γέμιση μέχρι πάνω και κλείνουμε με το καπάκι του. Σε μια γάστρα θα ψιλοκόψουμε την ψίχα από τα κολοκυθάκια και θα τοποθετήσουμε ένα στρώμα κάτω στον πάτο και πάνω τοποθετούμε τα κολοκυθάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Αν μας περισσέψει γέμιση τη βάζουμε σε μια γωνιά και τη σκεπάζουμε. Από πάνω και ανάεσα στα κολοκυθάκια ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη ψίχα κολοκυθιού. Βάζουμε 1 κουταλάκι αλάτι και γεμίζουμε (με ζεστό νερό κατά προτίμηση) μέχρι σχεδόν το καπάκι του κολοκυθιού (λίγο πιο κάτω). Από άνω βάζουμε και 1/2 κούπα λάδι. Σκεπάζουμε με το καπάκι. Αν δε μας αρέσει η ψίχα μέσα στο φαγητό μπορούμε να κάνουμε μ αυτήν κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο ή κέικ κολοκυθιού ή κολοκυθοκεφτέδες.
- ΨΗΝΟΥΜΕ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα ίσως και λίγο παραπάνω. Ελέγχουμε να έχει ψηθεί και βγάζουμε από το φούρνο.
- ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα, μετά προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από λεμόνι. Παίρνουμε από το ζωμό της γάστρας με μια κουτάλα μια ποσότητα και βάζουμε στο αβγολέμονο λίγο λίγο μέχρι να πάρει τη θερμοκρασία του. Μετά περιχύνουμε μ αυτό όλο το φαγητό, κλείνουμε το καπάκι και κάνουμε 2-3 βόλτες γύρω τη γάστρα να πάει παντού.
- Αφήνουμε 15-20' να ανταλλάξουν αρώματα και γεύσεις τα υλικά μας και να τραβήξουν το λεμόνι μέσα τα κολοκυθάκια και σερβίρουμε κατά προτίμηση ζεστά.




Βαθμολογία
2 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία