6 συμβουλές-κόλπα- tips για τα γεμιστά κολοκυθάκια

6 συμβουλές-κόλπα- tips για τα γεμιστά κολοκυθάκια

Τα γεμιστά κολοκυθάκια είναι ένα πολύ αγαπητό φαγητό της ελληνικής κουζίνας. Γίνεται με διάφορους τρόπους (με μακρόστενα κολοκυθάκια, με στρόγγυλα, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, με σοταρισμένο ή όχι κιμά, με σάλτσα αβγολέμονου ή σάλτσα ντομάτας κλπ).

Μερικές γενικές συμβουλές όπως κι αν αποφασίσετε να τα φτιάξετε.

  1. Προτιμάμε λίγο μεγάλα κολοκυθάκια για ευκολία. Τα κόβουμε στη μέση και το καθάρισμα της ψίχας είναι παιχνιδάκι.
  2. Αν μας περισσέψει σοταρισμένη γέμιση τη βάζουμε σε μια άκρη και την προστατεύουμε με φέτες από κολοκυθάκι ή πατάτα και αφήνουμε να βράσει μαζί με τα υπόλοιπα γεμιστά κολοκυθάκια. Αν είναι ζυμωμένος ο κιμάς κάνουμε γιουβαρλάκια ότι περισσεύει και τα βάζουμε στην κατσαρόλα πάνω από τα κολοκυθάκια να βράσουν όλα μαζί.
  3. Αν είναι ανισομεγέθη, άλλα ψηλά κι άλλα κοντά, τότε βάζουμε μια ποσότητα από την ψίχα και από πάνω τοποθετούμε το κοντό κολοκυθάκι ώστε να είναι στο ίδιο ύψος με τα υπόλοιπα.
  4. Αν φοβόμαστε ότι θα πέσουν τα κολοκυθάκια και θα χυθεί η γέμιση μέσα στην κατσαρόλα τότε βάζουμε ένα πιάτο από πάνω για να τα συγκρατεί όσο βράζει το φαγητό.
  5. Αν περισσέψει κολοκυθάκι το ψιλοκόβουμε μέσα στο φαγητό να βράσουν όλα μαζί και να μας δώσει μια πλούσια σάλτσα.
  6. Αν δε θέλουμε να βάλουμε την ψίχα μέσα στο φαγητό τότε μπορούμε μ αυτήν να κάνουμε κολοκυθοκεφτέδες (δείτε συνταγή εδώ) ή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο (δείτε συνταγή εδώ)