πώς καθαρίζουμε μύδια & γαρίδες

πώς καθαρίζουμε μύδια & γαρίδες

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΜΥΔΙΩΝ ΜΕ ΚΕΛΥΦΟΣ

Τα μύδια όταν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε με το κέλυφος πρέπει να τα καθαρίσουμε με το σωστό τρόπο και να απομακρύνουμε τα ακατάλληλα για κατανάλωση γιατί μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνα προβλήματα στον οργανισμό μας αν τα καταναλώσουμε.

  • Πλένουμε καλά τα μύδια και πετάμε όσα είναι ανοιχτά ή σπασμένα. Κρατάμε μόνο τα κλειστά. Αν παρατηρήσετε μια μικρή σχισμή κρατήστε τα, πολλές φορές κλείνουν όταν μπουν στο κρύο νερό.
  • Βάζουμε τα μύδια σε νερό βρύσης και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 30′. Έτσι μαλακώνουν ό,τι ξένα σώματα έχουν κολλήσει πάνω στο κέλυφος (όστρακα, φύκια κλπ) και αφαιρούνται ευκολότερα. Τραβάμε τα “μουστάκια” τους, κάτι σαν τριχούλες, από την ένωση προς το πλατύ μέρος απότομα προς τα κάτω και το απομακρύνουμε. Με ένα μαχαιράκι ξύνουμε ότι υπάρχει επάνω κολλημένο και μετά τρίβουμε με ένα χοντρό σύρμα κουζινικών.
  • Ξεπλένουμε καλά τα μύδια και βλέπουμε ότι είναι καθαρά και γυαλίζει το κέλυφος. Όταν τα αχνίσουμε ή τα μαγειρέψουμε σε φαγητό τότε ανοίγουν σε 3-5′. Το θαλασσινό νερό που έχουν υποκαθιστά το αλάτι των φαγητών σχεδόν εξ ολοκλήρου.
  • ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ είναι αυτά που έχουν ανοίξει με το μαγείρεμα, τα κλειστά τα πετάμε χωρίς να επιχειρήσουμε να τα ανοίξουμε γιατί αν τα φάμε μπορεί να πάθουμε δηλητηρίαση και δε θα θέλαμε με τίποτα μια τέτοια εμπειρία που ίσως αποβεί μοιραία.
  • Αν θέλουμε να τα μαγειρέψουμε χωρίς κέλυφος, τα αχνίζουμε ή τα ζεματάμε σε ελάχιστο νερό για 3-4′ ή ακόμη και σε φούρνο μπορούμε να τα βάλουμε σε ταψάκι και από όσα έχουν ανοίξει αφαιρούμε προσεκτικά το περιεχόμενο και πετάμε το κέλυφος. Τα μαγειρεύουμε μετά όπως επιθυμούμε ή τα τηγανίζουμε με αλεύρι ή κουρκούτι.
  • Αν αγοράσαμε μύδια φρέσκα με κέλυφος και δε θέλουμε αμέσως να τα μαγειρέψουμε μπορούμε να τα βάλουμε με τη χάρτινη σακούλα στο ψυγείο για καναδυό μέρες, διατηρούνται χωρίς πρόβλημα.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΓΑΡΙΔΑΣ

1ος ΤΡΟΠΟΣ. Όταν θέλουμε να μαγειρευτούν και να είναι πιο εύκολο να τα φάμε κόβουμε το κεφάλι και ελάχιστα την ουρά και με ένα ψαλίδι κουζίνας κόβουμε από πάνω το κέλυφος κατά μήκος της γαρίδας αφήνοντας λίγο στην ουρά να κρατάει. Μ αυτόν τον τρόπο σχίζεται το σώμα της γαρίδας στο σημείο που είναι το εντεράκι της και το αφαιρούμε πολύ εύκολα. Πλένουμε και είναι έτοιμες για μαγείρεμα.

ΧΡΟΝΟΣ ΒΡΑΣΜΟΥ για τις γαρίδες είναι τα 3′.

2ος ΤΡΟΠΟΣ. Αν δε θέλουμε καθόλου κέλυφος τότε αφαιρούμε το κεφάλι, την ουρά και το κέλυφος ολόκληρο και το εντεράκι και αφήνουμε μόνο το σώμα της γαρίδας με τη βοήθεια ψαλιδιού κουζίνας όσο είναι ωμά. Επίσης μπορείτε να τα ζεματίσετε για 1-2 λεπτά και μετά να βγάλετε εύκολα το κεφάλι και το κέλυφος.

3ος ΤΡΟΠΟΣ. Όταν θέλουμε ολόκληρη τη γαρίδα κυρίως για τηγάνι τότε τραβάμε το εντεράκι με αιχμηρό αντικείμενο και το απομακρύνουμε. Πλένουμε τις γαρίδες και τις τηγανίζουμε σε λάδι με ή χωρίς αλεύρι.

Στην ιστοσελίδα μας θα βρείτε “κριθαρότο με μύδια & γαρίδες” εδώ

Επίσης “μυδοπίλαφοεδώ

Ακόμη “γαριδομακαρονάδαεδώ