Διευκρινήσεις σχετικά με τις περιγραφές των συνταγών CuzinaGias

Διευκρινήσεις σχετικά με τις περιγραφές των συνταγών CuzinaGias

1. Όταν λέμε κούπα ή ποτήρι εννοούμε την κούπα τσαγιού την κλασσική (180-200  ml περίπου) ή το ποτήρι σωλήνα ίδιας χωρητικότητας.

2. Κουταλιά (κ.σ.) είναι το μεγάλο κουτάλι της σούπας και κουταλάκι (κ.γ.) είναι το μικρό κουταλάκι του γλυκού.

3. Η ¨χρυσή¨ ποσότητα για λάδι στα περισσότερα φαγητά μιας 4μελούς οικογένειας  (όπως έμαθα από τη γιαγιά μου που είχε μια μεγάλη αλουμινένια κουτάλα σαν μονάδα μέτρησης) είναι 1 κούπα λάδι αν δεν περιέχει κρέας. Αν περιέχει κρέας το φαγητό αφαιρούμε λάδι ανάλογα με τη λιπαρότητά του, σχεδόν τη μισή ποσότητα βάζουμε δηλ. ½ κούπα ή και λιγότερο.

4. Οι ποσότητες των μπαχαρικών ποικίλουν ανάλογα με την ανεκτικότητα του κάθε οργανισμού και τις συνήθειές του οπότε τις προσαρμόζει κανείς στις ανάγκες του.

5. Για το αλεύρι όταν λέμε γ.ο.χ. εννοούμε αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

6. Ο χρόνος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις οπότε ο καθένας τον προσαρμόζει όπως επιθυμεί (πχ στο κρέας), υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που πρέπει να ακολουθούμε αυστηρά το χρόνο που προτείνει αυτός  που εμπιστεύεται κανείς στις συνταγές πχ. στα γλυκά.

7. Πολλές φορές λέμε τη φράση «ανάλογα το φούρνο».

Κάποιοι φούρνοι (και ηλεκτρικά μάτια κουζίνας)  είναι δυνατοί άλλοι μέτριοι και άλλοι λιγότερο δυνατοί και έτσι πρέπει να προσαρμόζουμε τους χρόνους πάνω κάτω από τους προτεινόμενους.

Για παράδειγμα,

αν ο φούρνος σας είναι πολύ δυνατός αποφεύγετε τον αέρα γιατί θα σας αρπάξουν τα φαγητά και τα γλυκά.

Αν είναι μέτριος (όπως ο δικός μου αυτή τη στιγμή) δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο, ψήνω σχεδόν πάντα στον αέρα.

Αν είναι αδύνατος αυξήστε λίγο τη θερμοκρασία ή το χρόνο ψησίματος.