Ένα φαγητό της ελληνικής και κατ επέκταση της μεσογειακής κουζίνας!
χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι στο φούρνο
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 1 rating
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 1 κιλό χταπόδι
- • 150-180 ml ελαιόλαδο (3/4 της κούπας)
- • 1 ξερό κρεμμύδι
- • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια
- • 1 πράσο (μόνο την τρυφερή καρδιά του)
- • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- • 1 ποτήρι λευκό κρασί
- • 1 κουταλάκι ντοματοπελτέ
- • 1 κούπα χυμό ντομάτας (200 ml)
- ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ: 10 κόκκους μπαχάρι-10 κόκκους πιπεριών-3 γαρύφαλλα-1 δαφνόφυλλο
- • 1/2 κούπα άνηθο
- • 1/3 της κούπας δυόσμο
- • 1 κουταλιά αλάτι
- • 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι ή άλλο ζυμαρικό
- • 1,5 λίτρο νερό αν μπει στη χύτρα ή 1800 ml αν βράσει σε κατσαρόλα
- * 2 κουταλιές ελαιόλαδο στο τέλος προαιρετικά
Βήματα
- ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ. Ανοίγουμε το κεφάλι που έχει μελάνι και ακαθαρσίες και πετάμε το περιεχόμενο καθώς και το "δόντι" ή "μάτι" που είναι σκληρό και είναι στη βάση του. Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια (3 εκ. περίπου).
- ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ. Σοτάρουμε στο λάδι μας όλα τα κρεμμύδια και το πράσο ψιλοκομμένα μέχρι να μαραθούν με μαύρο πιπέρι και πάπρικα. Προσθέτουμε τα κομμάτια και τα σοτάρουμε για 2-3'. Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και το χυμό ντομάτας.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά αφού τα βάλουμε σε ένα τούλι για να μπορέσουμε να τα αφαιρέσουμε. Προσθέτουμε και τον άνηθο μαζί με τον δυόσμο. Βάζουμε και το νερό μέχρι να βράσει (αν μπει σε χύτρα θέλει 25' ενώ σε κατσαρόλα θέλει 1 ώρα περίπου μέχρι να βράσει καλά το χταπόδι).
- Όταν βράσει καλά το χταπόδι αφαιρούμε το σακουλάκι με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το αλάτι και τα μακαρόνια μας. Βράζουμε μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια (συμβουλευόμαστε το χρόνο βρασμού της συσκευασίας) όταν πρόκειται για κατσαρόλα. Αν θέλουμε όμως τα βάζουμε όλα σε γάστρα ή ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30' χωρίς καπάκι. Ενδιάμεσα ανοίγουμε και ανακατεύουμε λίγο για να μην ξεραθεί από πάνω το μακαρονάκι. Ανάλογα με το φούρνο σας μπορεί να αλλάξει ο χρόνος ψησίματος, ελέγχουμε πάντα μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό.
- Όταν ψηθεί προαιρετικά βάζουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε γαρνίροντας λίγο φρέσκο άνηθο ή δυόσμο.
- Είδος γεύματος :Κυρίως γεύμα
- Recipe Type : Θαλασσινά/ΨάριαΝηστίσιμα/Σαρακοστιανά - Vegan/VegetarianΦαγητά
- Υλικά :Αλκοόλ, Ζυμαρικά-Pasta, Κρεμμύδι ξερό - πράσινα κρεμμυδάκια, Ντομάτα-Πελτές, Ψάρια-Θαλασσινά
Βαθμολογία
1 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία