Κάντε τις γιορτές των Χριστουγέννων μια έκπληξη στην οικογένεια ή τους φίλους σας στο γιορτινό τραπέζι ή σαν τούρτα γενεθλίων με ένα γλυκό ελαφρύ και νοστιμότατο σε σχήμα έλατου με μια κρέμα γευστικότατη σαν παγωτό yoghurt στολισμένο με ακτινίδιο και ρόδι που είναι εποχής!!
χριστουγεννιάτικο δέντρο-έλατο-τούρτα
- Βαθμός Δυσκολίας Μέτρια
Βαθμολογία
- (5 /5)
- 3 ratings
- Συνταγή
- Μέθοδος εκτέλεσης
- Κριτικές - Σχόλια Γράμματα
Υλικά
- • 4-5 ακτινίδια
- • ½ κούπα σπόρους ροδιού
- Για το παντεσπάνι
- • 2 αβγά
- • 2/3 κούπας ζάχαρη (150 γρ)
- • ½ κούπα ηλιέλαιο
- • 1 σφηνάκι λικέρ
- • 1 κούπα αλεύρι
- • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- • 1 βανίλια (με άρωμα πορτοκάλι)
- Σιρόπι για το παντεσπάνι
- • ½ κούπα σιρόπι από γλυκό κουταλιού που μας περίσσεψε ή μέλι
- • 1 σφηνάκι λικέρ
- • ή ½ κούπα ζάχαρη + ½ κούπα νερό +1βανίλια
- Για την κρέμα γέμισης
- • 200 ml φυτική κρέμα
- • 200 ml κρέμα γάλακτος
- • 1,5 κούπα άχνη
- • 400 γρ κρέμα τυριού (τύπου Φιλαδέλφια) 7% με γιαούρτι (έτσι είναι συσκευασμένο)
Βήματα
- Χτυπάμε στο μίξερ τα υλικά για το παντεσπάνι όπως αναγράφονται παραπάνω με τη σειρά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το βάζουμε σε μια χάρτινη φόρμα μιας χρήσης αφού την αλευροβουτυρώσουμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και αέρα στους 160 βαθμούς για 35-40 λεπτά (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Όταν κρυώσει αναποδογυρίζουμε τη φόρμα πάνω σε μια μεγάλη πιατέλα και βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα.
- Κόβουμε τη χάρτινη φόρμα γύρω- γύρω με ψαλίδι (βλέπε φωτο)και κρατάμε μόνο το περίγραμμα που το εφαρμόζουμε στο παντεσπάνι. Το στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες να μη μας φύγει ώστε να βοηθήσει να βάλουμε σωστά τα υλικά.
- Κάνουμε στα γρήγορα ένα σιρόπι με σιρόπι από γλυκό του κουταλιού (ή μέλι) που το αραιώνουμε με λικέρ ή βράζουμε για 1΄ λίγη ζάχαρη με νερό και 1 βανίλια. Ταμπονάρουμε μ αυτό το παντεσπάνι μας.
- Χτυπάμε στο μίξερ πρώτα τη φυτική κρέμα με 1 κούπα άχνη μέχρι να αφρατέψει. Κρατάμε ένα μικρό μέρος από τη σαντιγί (1 κούπα περίπου) σε ένα κορνέ ή σακούλα ζαχαροπλαστικής μιας χρήσης για τη γαρνιτούρα και το φυλάμε στο ψυγείο.
- Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με ½ κούπα άχνη και προσθέτουμε την κρέμα τυριού μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Μετά ενώνουμε την κρέμα αυτή με τη σαντιγί που φτιάξαμε με απαλές κινήσεις ώστε να ενωθούν τα υλικά σε μια ομογενή κρέμα.
- Εφαρμόζουμε την κρέμα πάνω στο παντεσπάνι ομοιόμορφα παντού. Βλέπουμε ότι έχει γεμίσει μέχρι πάνω η κρέμα.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε σε φετούλες τα ακτινίδια και τα βάζουμε από πάνω σε σειρές ξεκινώντας από τη βάση του δέντρου ώστε να μοιάζει με έλατο. Η μια σειρά επανωτίζει ελαφρώς την προηγούμενη (όπως φαίνεται στις φωτογραφίες)
- Από πάνω βάζουμε προσεκτικά τους σπόρους ροδιού σαν λαμπιόνια σε 2-3 σειρές λοξά και το βάζουμε 2-3 ώρες στο ψυγείο να σφίξει η κρέμα.
- Το βγάζουμε και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και το χαρτί από γύρω.
- ΤΕΛΟΣ βάζουμε τη σαντιγί που κρατήσαμε στο κορνέ κάνοντας σχέδια σαν να είναι χιονισμένο.
Βαθμολογία
3 άτομα βαθμολόγησαν τη συνταγή
Μέση Βαθμολογία