προζύμι φυσικής ωρίμανσης

Λέγεται ότι το προζύμι ήρθε στην Ευρώπη από τους αρχαίους Αιγύπτιους που μάλλον κατά λάθος λόγω υψηλής θερμοκρασίας τους προέκυψε και το εξέλιξαν.

Το προζύμι που έφτιαχναν οι μαμάδες και γιαγιάδες μας χρόνια τώρα, είναι μια διαδικασία αργή, πανεύκολη μεν, με πολύ λίγα και πασίγνωσα υλικά, απλά πρέπει να διαθέσουμε ελάχιστα λεπτά την ημέρα και να ασχοληθούμε μ αυτό.

Η ορθόδοξη παράδοση θέλει το προζύμι να πιάνεται την ημέρα του Σταυρού (μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας στις 14 Σεπτεμβρίου) με αγιασμό και βασιλικό, διόλου τυχαίο μιας και ο βασιλικός μας δίνει άριστης ποιότητας μύκητα ο οποίος χρειάζεται για την ανάπτυξη της μαγιάς που τρέφεται από αυτόν.

Με το προζύμι αυτό μπορούμε να κάνουμε ψωμιά, τσουρέκια, λουκουμάδες, κουλουράκια, λαλαγγίτες και ότι χρειάζεται ζύμη που φουσκώνει. Στην αρχή το νέο μας προζύμι είναι λίγο αδύναμο, θέλει έναν κύκλο 2 μηνών για να δυναμώσει. Όταν φτιάχνουμε ψωμί με προζύμι κρατάμε 1 κούπα από το χυλό που κάναμε για το ψωμί, αλείφουμε μια επιφάνεια με λάδι και το φυλάμε μέσα αλείφοντας το με λάδι και από πάνω. Την επόμενη φορά το ξαναπιάνουμε για να κάνουμε ψωμί και πάλι. Όμως το προζύμι που φυλάμε στο ψυγείο θέλει τάισμα όπως περιγράφεται πιο κάτω.

Διαβάστε παρακάτω πότε το προζύμι μας είναι έτοιμο και κατάλληλο για χρήση κάνοντας ένα απλό τεστ.

Βαθμολογία

  • (5 /5)
  • 1 rating

Σχετικές συνταγές